Tidligere var det slik at en elbil ofte var bil nummer to i en husstand. Slik er det ikke lenger. Elbiler kommer i alle størrelser og med rekkevidde som tar deg både til butikken, hytta og på europatur.
Dagens elbiler i stand til å dekke de fleste transportbehov. Her får du en kjapp innføring om hva du må tenke på før du bestemmer det for hvilken bil du skal kjøpe.
1. Hva skal du bruke bilen til?
Sjekk rekkevidde og størrelsen på bilen. Når det gjelder oppgitt testrekkevidde (WLTP) er det et optimistisk anslag, siden den kan bli redusert om vinteren og ved andre forhold. Beregn hvor langt du normalt kjører til daglig. Har du under 10 mil per dag, kan du klare deg utmerket med en eldre elbil. På lengre turer kan du bruke hurtigladere underveis. En rekke moderne elbilmodeller har stor batterikapasitet og lengre rekkevidde, og erstatter en fossilbil fullt ut.
Det er ikke alltid det er mulig å lese seg til størrelse på baksete og bagasjerom, så vi oppfordrer deg til å komme innom for å sjekke forhold som bagasjerom, barneseter og å prøvekjøre bilen.
2. Hvor kan du lade?
De aller fleste har mulighet til å lade hjemme. Men sjekk også om du har tilgang til ladestasjon på jobben. Har du lang pendlervei så kan det være en fordel. Beregn om lag 15.000 kr for å få på plass en godkjent hjemmelader.
De fleste elbilene har mulighet for hurtiglading, der du kan fylle opp batteriet til 80 prosent i løpet av 20-40 minutter. Merk at ladehastighet er avhengig av både utetemperatur og batteritemperatur når du lader. Forvarmede batterier lades raskere.
3. Beregn totalkostnaden
En elektrisk motor er mye enklere enn en forbrenningsmotor. Derfor er serviceutgiftene også svært lave. Før du kjøper elbil kan du sjekke pris for service og en eventuell serviceavtale.
En elbil kan koste mer i innkjøp, men dette sparer du inn igjen med reduserte driftskostnader per kilometer, service, redusert bom- og fergeavgift, kutt i trafikkforsikringavgift og billigere offentlig parkering.